Valoarea arhitecturii – Arhitectura valorii

A doua editie a conferintei dedicate arhitecturii isi propune sa aduca in atentia arhitectilor, dar si a opiniei publice, mass-media si autoritatilor, diferentele dintre perceptie si realitate in ceea ce priveste rolul si impactul arhitecturii in plan psiho-social si economic.

Pe principiul „nu poti pretui daca nu cunosti”, se dovedeste ca nu constientizam pe deplin acest rol, nici in viata noastra sociala – din punctul de vedere al confortului personal, al armoniei estetice pe care aceasta componenta a industriei creative o aduce unei localitati – nici pe plan economic – prin cresterea valorii cladirilor si a vecinatatilor, atragerea unor venituri suplimentare din turism, serviciii conexe etc. Serviciile de arhitectura pot fi mai bine intelese si apreciate daca sunt privite in relatie cu valoarea pe care o creeaza, atat in mod direct, in contributia avuta la cresterea valorii cladirii proiectate, cat si indirect, in valoarea pe care o aduc comunitatii.

Valoarea fiecarui proiect depinde foarte mult de valoarea specialistului care il elaboreaza, de pregatirea sa profesionala, de cultura, educatia sau de moralitatea acestuia, de talentul sau – de la care provine initiativa si modul in care arhitectul pune in opera lucrarea, atribute care se vor putea regasi atat in pretul proiectarii, cat si in cel al edificiului concret, in costurile de exploatare si functionalitatea cladirii. In mod paradoxal, valoarea unui proiect de arhitectura va fi cu atat mai mare cu cat va conduce la un pret de realizare a cladirii cat mai scazut posibil, fara a face insa compromisuri in materie de calitate si de cost total de detinere (TCO=total cost of ownership) pe toata durata existentei imobilului.

Arhitectura sintetizeaza astfel atat parametrii obiectivi, cat si pe cei subiectivi, proprii fiecarui beneficiar in parte, incat marketarea serviciilor unui ahitect depinde inclusiv de valoarea perceputa subiectiv. Cu alte cuvinte, stiinta de a pune pe piata un produs sau un serviciu poate ridica sau cobori nivelul de apreciere al serviciilor oferite de arhitect.

Serviciile de arhitectura se vand si se cumpara pentru utilitatea, rezistenta si estetica inglobate conceptual in fiecare proiect in parte si care se regasesc in obiectele ce se edifica potrivit acestora. Investitia in astfel de servicii este una importanta, ca orice investie intr-o opera creativa, fiind la fel de rentabila. Daca multi colectionari de arta sunt interesati de achizitionarea operelor pe care le vad ca pe niste investitii, cladirile, chiar si cele cu o arhitectura valoroasa, se cumpara rareori pentru valoarea lor artistica si mai des pentru utilitatea lor in locul in care au fost amplasate, ele nefiind deplasabile pentru a face parte din colectii. Arhitectura de calitate trebuie sa pastreze caracteristicile artei autentice: originalitate, durabilitate si moralitate. Mai mult decat atat, mesajele arhitecturale constituie “documente” pentru generatiile viitoare cu privire la modul de viata actual si la nivelul de cultura, potenta materiala, diferente etnice, statut social etc. Mesajele operelor de arta sunt mai convingatoare pentru istorie decat inscrisurile din arhive sau atributele functionalitatii ca atare, indiferent despre ce forma de arta este vorba.

Fondul arhitectural al unei tari reprezinta o bogatie a acelei natiuni, arhitectura fiind considerata parte a patrimoniului cultural al unui popor. Avem nevoie si este de datoria noastra sa constientizam valoarea pe care o are arhitectura de calitate, sa protejam si sa conservam casele de autor si monumentele de arhitectura si sa intelegem valoarea constructiilor de calitate noi, atat pentru proprietarii acestora cat si pentru comunitatile locale si, nu mai putin, pentru avutia nationala.

In existenta constructiilor, a cladirilor in mod special, se constata dupa un anumit timp o uzura fizica sau una morala. Astfel incat in conservarea patrimoniului apare de multe ori problema uzurii, fizice sau morale, ce poate fi deseori depasita printr-o reconversie functionala inspirata. Dar cat de bine se intampla in realitate acest lucru si mai ales pe ce criterii este evaluat fiecare demers in parte, sunt intrebari de prim rang la care merita sa dam raspuns in cadrul conferintei.

Atat cat este posibil in cadrul unei conferinte dedicate arhitecturii, ea insasi un act de cultura ce suporta multe interpretari subiective, vom incerca sa documentam la nivelul stiintific pe care il confera regulile (datele obiective culese prin studii si metode validate de catre corpul expertilor evaluatori) comparatiile dintre valoarea economica a cladirilor ce incumba o valoare creativa arhitecturala mai importanta fata de valoarea investiilor imobiliare in care accentul este pus mai mult pe functionalitate si mai putin pe creativitate si estetica.

Prin insasi natura ei netransportabila, arhitectura de calitate reprezinta unul dintre accentele culturale locale ce atrag turisti, putand genera prosperitate in societate prin dezvoltarea unor intregi ramuri economice, incepand cu cea a serviciilor, transporturilor, alte investitii imobiliare etc.

In domeniul arhitecturii, piata serviciilor de profil poate oferi concepte de arhitectura si avantaje (de functionalitate, de economie, estetice, de rentabilitate a resurselor umane etc.) in schimbul atragerii comenzilor si a investitorilor. Proiectele, insa, trebuie sa raspunda si cerintelor utilizatorilor pentru ca investitorii sa fie satisfacuti prin aderarea utilizatorilor finali la oferta imobiliara construita dupa proiectele arhitectilor sau, daca sunt beneficiari directi, chiar necesitatilor acestora. Si aici se naste cea mai importanta dilema la care trebuie sa raspunda si careia trebuie sa ii faca fata arhitectura in epoca moderna: cum este inclinata balanta intre interesul particular al beneficiarului versus interesul general, social si economic, pe care respectivul proiect si edificiu arhitectural in sine il incumba.

Pentru a putea formula raspunsuri pertinente la intrebarea privind impactul pe care domeniul arhitecturii il are in viata noastra si in economia nationala, va invitam sa va alaturati actualei editii a conferintei Eruditio pentru a stabili impreuna care este valoarea arhitecturii si ce rol joaca ea in arhitectura valorii.

Echipa Eruditio

Agenda evenimentului
Speakerii conferintei
Panelul 1 : TEMA Valoarea arhitecturii
15:00 - 17:00 Valoarea arhitecturii
*Sub rezerva confirmării finale
Speakerii conferintei
Serban Tiganas
Tomnita Florescu
Dorin Stefan
SORIN PETRE
MIHAELA PĂUN
Panelul 2 : TEMA Arhitectura valorii
Panelul 3 : TEMA Modele de reconversie funcțională și valorizare a fondului arhitectural
 • Serban Tiganas
  Presedintele OAR Romania
 • Tomnita Florescu
  Arhitect, Viceprimar Bucuresti
 • Dorin Stefan
  Arhitect
 • SORIN PETRE
  Prim-vicepreşedinte al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România
 • MIHAELA PĂUN
  Director ARCUB
 • Teodor Frolu
  GM DC COMMUNICATION
 • CRISTIAN KIT PAUL
  Founding Partner, Creative Director Brandient
 • CERASELLA CRĂCIUN
  Conf. Dr. Arh. în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”
 • ANDA BECUȚ MARINESCU
  Director Direcția Cercetare al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală
 • Arh. LUCIAN SANDU-MILEA
  Fondator Carol 53, Noaptea caselor
 • Arh. PAVEL POPESCU
  Președintele UAR S-V Oltenia
 • MIRELA MATYAS
  Director General Blue Masters Marketing, organizatorul Conferintelor Eruditio
 • Arh. ANDREI BARBU MULTESCU
  Forum ART
Event expired, so you can buy ticket at the moment.